2013-08-06

Kopytka



















Do przygotowania kopytek potrzebne będzie:
  • Ponad 1 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 350 g mąki i mąkę do podsypywania
 Przygotowanie jest proste rzekłbym nawet dziecinnie proste (tak mi się wydaje przynajmniej).
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu odstawiamy ziemniaki by mogły spokojnie ostygnąć. Później przekładamy całą zawartość ziemniaków do miski dodajemy jajka, mąkę i zaczynamy wyrabiać, ciasto na jednolitą masę, lecz nie przesadzamy z mąką (chyba, że ciasto nadal bardzo się lepi wtedy dodajemy, ale bardzo skrupulatnie mąki), gdyż kopytka z dużą zawartością mąki mogą być twarde. Wykładamy na stolnicę lub blat posypany mąką dzielimy ciasto na kilka mniejszych kawałków. Z każdego kawałka formujemy wałeczki i ostrym nożem odcinamy pod skosem gotowe kluski. Wcześniej wstawiamy osolona wodę, a gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i zaczynamy wrzucać do niej kluski jedną po drugiej tak, aby się nie posklejały. Gdy zaczną wypływać na wierzch zaczynamy je wybierać najlepiej łyżką cedzakową. Kopytka można podawać jako główne danie z sosem, lub tak jak na zdjęciu z cebulką i ewentualnie z boczkiem. 

                                                                                               Życzę Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz